korisni članci

Zašto je iCloud izbrisao sve moje fotografije?

Okrećemo objektiv za ovotjedni Tech 911 . Glavna urednica Goldavelez.com Virginia Smith postavila je pitanje u našem internom Slack kanalu koji širi i duboko:

Odgovor je malo složeniji nego što možda mislite - i može imati katastrofalne posljedice ako ga pogrešno shvatite.

Nevjerojatno je sigurno brisati fotografije sa svog iPhonea. Ako se prostor vašeg iPhonea popunjava, ako vam se ne sviđa kompozicija snimke ili ako ste svoje fotografije prebacili na drugu uslugu ili uređaj za pohranu, izbrišite ih. Vaš pametni telefon neće smetati.

Naravno, „sigurnim“ zapravo postavljate slično pitanje: „Izbrišem li kopiju ili obrišem original.“ I poput filma, odgovor postaje malo kompliciran. Ako ste postavili iCloud na svom iPhoneu i automatski učitavate fotografije u Appleov servis, kao što je prikazano u nastavku:

onda je presudno shvatiti da vaša "sinkronizacija" nije jednosmjerna ulica. Izbrišite fotografiju na svom iPhoneu i uklonite je s iClouda sljedeći put kada vaš uređaj ima internetsku vezu. Apple vas na to upozorava kada izbrišete fotografiju ili videozapis u aplikaciji Fotografije, napominjući da će brisanje objekta ukloniti iz iCloud Photos na "svim svojim uređajima". Podrazumijeva se da će to biti uklonjeno i iz iClouda, ali Apple bi mogao stajati da budemo jasniji s obzirom na očitu zbrku. (Virdžinija nije jedina koju su spotakle ove formulacije.)

Ista logika primjenjuje se ako na Mac računalu sinkronizirate iCloud Photos. Tamo izbrišite fotografiju i stavka će nestati s povezanih iPhonea, iPada i iClouda sljedeći put kada Mac skoči na mrežu.

Naravno, ako izbrišete fotografiju sa svog iPhone uređaja i ne želite je ukloniti iz svega, postupak je lako obrnuti. Samo potražite album "Nedavno izbrisani" u odjeljku "Ostali albumi" na aplikaciji iOS Fotografije, na lijevoj bočnoj traci pod stavkom "Biblioteka" u aplikaciji MacOS Fotografije ili na popisu albuma na iCloud.com. Ne usporavajte; imate samo 40 dana prije nego što vaše fotografije i videozapisi zauvijek nestanu.

Ako su vaši brojni Apple uređaji spremni za sinkronizaciju iCloud Photos, možete obrisati izbrisane fotografije s bilo kojeg od ovih uređaja. Ne trebate imati, primjerice, stvarni iPhone koji ste prvotno izbrisali fotografiju.

Što Apple čini iCloud tretman zbunjujući nije ništa Apple nije napravio. Umjesto toga, činjenica je da mnogi oblačni servisi - primjerice Google Photos - različito tretiraju sinkronizaciju fotografija. To je za očekivati, ali mislim da brojni ljudi pretpostavljaju da svaka usluga radi isto. Oni ne.

Na primjer, kada sigurnosno kopirate fotografije u oblak pomoću Google Photos-a na iPhoneu, bez problema možete nastaviti i izbrisati te fotografije - pomoću aplikacije iOS Photos. Vaše će fotografije i dalje živjeti u oblaku Googlea, osim ako ih ne izbrišete u aplikaciji Google Photos ili photos.google.com.

To je glavni razlog zašto je Googleova značajka „Oslobodite prostor“ tako korisna. Nakon što prenesete svoje fotografije u Googleovu uslugu, možete ih sigurno izbrisati s uređaja bez gubitka zauvijek, pod uvjetom da koristite značajku u Googleovoj aplikaciji Fotografije, prikazanu u nastavku:

Ako biste ove fotografije izbrisali izravno iz toka aplikacije Google fotografije, izbrisali biste ih i iz oblaka. Ova opcija "Oslobodite prostor" briše fotografije vašeg uređaja - i samo fotografije vašeg uređaja - kada pritisnete taj gumb. Fotografije obrišite na uobičajen način i uklanjate ih iz Googleovog oblaka i aplikacije, ali ne i s uređaja. Razumiješ?

Ako želite da Google Photos također ukloni stavku na iOS uređaju (koja je uklanja iz aplikacije iOS Fotografije i iCloud), morat ćete odabrati opciju nakon što izbrišete fotografiju ili videozapis u aplikaciji Google fotografije:

A budući da sam se usredotočio na iOS kako bih odgovorio na pitanje Virginije, moram napomenuti da je ovaj postupak pojednostavljen ako koristite Android uređaj koji kao primarnu aplikaciju za pohranu fotografija koristi Google Photos - poput Googleovog Pixela 2. Izbrišite fotografija tamo i nestat će na uređaju i otići u pohranu u oblaku - osim ako je ne vratite putem smeća u aplikaciji ili na web mjestu. (I dalje možete upotrebljavati značajku "Oslobodite prostor" na Androidu; Google neće izbrisati iste fotografije i videozapise iz oblaka, ne brinite.)

U sažetku:

  • Ako izbrišete stavke u aplikaciji Fotografije, uklanja se iz iClouda, ako ste prijavljeni i sinkronizirani, kao i bilo koji drugi uređaj koji je postavljen na sličan način.
  • Brisanjem predmeta aplikacije Fotografije uklonite ih iz Google fotografija ako ste ih već prenijeli u Googleovu pohranu u oblaku.
  • Brisanjem stavki u aplikaciji Google fotografije izbrisat ćete ih iz Googleove pohrane u oblaku i bilo kojeg drugog uređaja koji također koristi Google Photos - ali samo aplikacije Google fotografije.
  • Brisanjem predmeta u aplikaciji Google fotografije neće se izbrisati s vašeg iOS uređaja, osim ako izričito ne kažete Google Photosima da to urade prilikom brisanja stavke.
  • Možda ... razmislite o redovitoj sigurnosnoj kopiji fotografija svog uređaja na vanjskom tvrdom disku (ili prenesenoj na drugu uslugu u oblaku) u slučaju da je sve to previše zbunjujuće.
Tech 911 Imate li tehničko pitanje koje vas drži noću? Voljeli bismo odgovoriti na to! Pošaljite e s "Tech 911" u naslovnoj liniji.