zanimljiv

Kako isključiti vezu za automatsku prijavu u Gmailu i Chromeu

Možda ste primijetili da najnovije ažuriranje Chromea uključuje promjenu načina na koji se preglednik sinkronizira s vašim Google računom. Konkretno, ako se prijavite ili odjavite iz Gmaila, vaš Google račun automatski će se prijaviti u Chrome ili iz njega.

Ako se to dogodi, vaše oznake, spremljene lozinke i drugi sinkronizirani podaci neće biti dostupni dok se ručno ne prijavite, a da ne spominjemo da vas prisilno odjavi i iz svih ostalih Googleovih usluga. S druge strane, ako se prijavite na bilo koju od Googleovih usluga, vaš će Google račun biti prijavljen u Chrome. Ako vam je omogućena Google Sync, svi će se vaši podaci također sinkronizirati, čak i ako ste na računalu koje inače ne upotrebljavate.

To je pomalo neobična promjena, iskreno. U prošlosti se Google račun prijavljen u Chrome mogao razlikovati od onog prijavljenog na Gmail, Disk ili YouTube. Korisnici bi ostali prijavljeni i sinkronizirani s Google Chromeom čak i ako su odjavljeni iz Gmaila i obrnuto. No, nakon ažuriranja Chrome verzije 69, neki su korisnici počeli prijavljivati ​​automatski odjavljivanje iz Chromea, a od verzije 71, Google je počeo automatski prijavljivati ​​korisnike.

Nisu svi zadovoljni promjenom. Automatsko odjavljivanje i isključenje sinkronizacije stvara zbrku kod nekih korisnika koji su navikli skakati s više Gmail računa. Inače, korisnici koji misle na privatnost sumnjaju u to da se Google prisilno prijavljuje na svoje račune, jer to čini njihove podatke potencijalno dostupnim i mogu se pratiti ako se ikad prijave na Googleovu uslugu iz Chromea.

Adrienne Porter, Googleov inženjer koji radi na Chromeu, obrazložio je to na Twitteru, što se uglavnom svodi na to da čini manje vjerojatnim da će slučajno sinkronizirati podatke s pogrešnim računima na uređajima s više korisnika. Također je osigurala da pojasni da to ne znači da se podaci vašeg pregledavanja prate ili spremaju, jer to zahtijeva vaš račun "sinkroniziran", što mora biti odvojeno omogućeno. Međutim, kao što su neki istakli, čini se da je to korak prema tome što će korisnicima vjerojatnije omogućiti sinhronizaciju računa na prvom mjestu.

Bez obzira jeste li korisnik s više računa nervozni zbog dodatnih koraka koje ste napravili ili ste zabrinuti zbog implikacija na privatnost, evo što trebate riješiti.

To je zasad popravljivo

Ako ste primijetili ovu neobičnu promjenu i želite je ispraviti, imamo neke dobre vijesti ... i neke potencijalno loše vijesti.

Dobra vijest je: za sada možete isključiti ovu značajku ako vam stvara probleme. Loše vijesti su, moguće je da bi ovo ispravljanje moglo biti samo privremeni zavoj, onaj koji Google može poništiti u bilo kojem trenutku. Ipak bi to trebalo raditi.

Naravno, također uvijek postoji potencijal da bi Google mogao potpuno poništiti novu značajku ako dobiju dovoljno negativnih povratnih informacija o njoj. Tiho ćemo se nadati da će to biti tako.

U svakom slučaju, s tim brzim upozorenjem da skrenemo s puta, isključimo tu neugodnu vezu računa.

Onemogućite automatsko odjavu iz Google Chrome Sync

Sljedeća metoda funkcionirat će na svim desktop verzijama preglednika Chrome, kao i na ChromeOS-u i na Android uređajima.

Otvorite novi prozor preglednika Chrome, a zatim upišite ili kopirajte i zalijepite sljedeću adresu u adresnu traku: chrome: // flags / # account-konzistentnost

Otvorit će se nova stranica koja sadrži popis stavki s padajućim izbornicima pored svakog. Stranica bi vas trebala automatski skočiti na pola puta do željene stavke, " Konzistentnost identiteta između preglednika i staklenke kolačića ", a u okviru izbornika pokraj nje trebalo bi glasiti " zadano.

Da biste onemogućili vezu za prijavu, kliknite padajući okvir i podesite je na " onemogućeno ". Kada to učinite, sve što trebate učiniti je ponovno pokrenuti Chrome. To će stupiti na snagu tek kada se Chrome u potpunosti pokrene, pa obavezno zatvorite sve prozore preglednika.

I to bi trebalo učiniti - Chrome bi se trebao vratiti ponašanju kao nekada.

Ako ste naišli na ovaj post, a gornja adresa ne funkcionira ili ne možete pronaći zastavu, moguće je da je ona do sada uklonjena iz Chromea. To je potencijalno dobra stvar, jer može značiti da je Google poništio odluku o automatskom potpisivanju ... ili to može značiti da smo sada zaglavili u automatski de-sinkronizaciji distopije, bez nade da ćemo je ispraviti.

Međutim, ako vam gornja metoda ne uspije, postoje neke malo agresivnije opcije. Tu se ubrajaju i ovaj registrski hak, kao i UnGoogled Chromium, koji je preglednik treće strane, izrađen od starije verzije Chromea, koja isključuje Googleovu integraciju. I na kraju, ako niste sigurni u te mogućnosti ili ste jednostavno pri kraju, postoji mnogo alternativa za pregledavanje interneta u Chromeu. Možda ćete se neki prije ili kasnije poslužiti ako Google nastavi s ovakvim izmjenama.